Wie ben ik?

Orthomoleculair diëtist Wie ben ik?

Mijn naam is Mirjam Brouwer.
In 1988 ben ik afgestudeerd aan de Hogeschool van Amsterdam afdeling voeding en diëtetiek. Tevens heb ik mijn diploma orthomoleculaire geneeskunde behaald. Daarnaast heb ik ook de opleiding tot darmtherapeut gevolgd. Ik heb mij verder gespecialiseerd in voeding en (top)sport, en hiervoor verschillende opleidingen gevolgd.

Ik vind het belangrijk om op de hoogte te blijven van alle nieuwe ontwikkelingen op voeding- en gezondheidsgebied. Daarom volg ik regelmatig opleidingen, bijscholingen, congressen en seminars.

Ik sta ingeschreven in het kwaliteitsregister voor paramedici van diëtisten.

Wat is een Orthomoleculair diëtist?

Orthos is het Griekse woord voor juist, moleculair betekent de moleculen betreffende. Met orthomoleculaire voeding wordt dus bedoeld: een voeding waarin alle vitale voedingsstoffen (eiwitten, vetten, koolhydraten en vooral vitaminen, mineralen en andere bioactieve voedingsstoffen) optimaal aanwezig zijn voor een goede gezondheid.

Een gezond lichaam is in staat om zelf snel en efficiënt de balans te herstellen, nadat het uit evenwicht geraakt is. Fysieke- of psychische stress, problemen van een orgaan of enzymsysteem kunnen leiden tot immunologische, neurologische, psychologische en zelfs sociale ontregelingen. Deze ontregelingen kunnen we op verschillende manieren beïnvloeden om het herstel te bevorderen.

Onderzoek van TNO heeft aangetoond dat de Nederlandse voeding vele tekorten vertoont op het gebied van de voorziening van vitaminen en mineralen. De laatste voedselconsumptie peilingen laten daarnaast ook zien dat de gemiddelde Nederlander o.a. nog steeds te weinig groenten en fruit eet.

Naast het feit dat we onvoldoende binnen krijgen, komen steeds meer deskundigen tot de conclusie dat voor het optimaal functioneren van ons lichaam de behoefte aan voedingsstoffen juist vele malen groter is dan de dagelijks aanbevolen hoeveelheden, zoals deze geadviseerd worden door het voedingscentrum. Daarnaast kunnen individuele behoeften o.a. sterk verschillen door: milieu-invloeden, ziekten, stresssituaties, etc.

Een orthomoleculaire voeding is een voeding die alle benodigde voedingsstoffen bevat. De voeding moet gevarieerd zijn, en vrij van onnodige stoffen als suiker, zoetstof, kleur- geur- en smaakstoffen etc. Ook is het erg belangrijk dat de voeding de juiste vetten bevat. Bij de bereiding van de voeding moet ook de juiste vetten gebruikt worden, niet elke olie is geschikt om te verhitten.
Mensen met chronische klachten, die door middel van voeding iets aan hun gezondheid willen verbeteren, kunnen terecht bij een orthomoleculaire diëtist.

Met chronische aandoeningen kunnen ziekten bedoeld worden zoals te hoog cholesterolgehalte; maag- darmziekten (chronische diarree, obstipatie, spastische darm, ), bloedglucose-stoornissen, vermoeidheidsklachten, allergieën, eetstoornissen, overgewicht en ondergewicht, reumatische ziekten, depressie en andere psychische aandoeningen.

Ga verder naar ‘Werkwijze’.

Orthomoleculair diëtiste Castricum